Kirjoittaja Aihe: Ahvenanmaan saaristolautat  (Luettu 17319 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa naanamar

  • Member
  • **
  • Viestejä: 13
  • Palaute: +14/-0
    • Profiili
Ahvenanmaan saaristolautat
« : Tammikuu 08, 2011, 12:09:51 ip »
Ahvenanmaalle voi mennä muutenkin kuin Ruotsin-laivalla: omalla autolla Saariston rengasreittiä joko pohjoisen tai eteläisen kiertosuunnan mukaan.

Tästä kartasta näkee hyvin Turun ja Ahvenanmaan saariston:
http://maps.google.fi/maps?hl=fi&q=ahvenanmaan+saaristo&ie=UTF8&hq=&hnear=Ahvenanmaa&ll=60.294299,20.607605&spn=0.75948,1.766052&z=9

Lossit ovat aina ilmaisia, koska ne ovat valtion ts. Tiehallinnon/Destian ylläpitämiä.

Yhteyslautat Ahvenanmaan saaristossa ovat puolestaan maksullisia muille kuin saariston asukkaille. Hinnat eivät ole pahoja, mutta pari asiaa kannattaa huomata:


Jos olet liikkeellä kesäsesongin aikana, varaa lauttapaikka etukäteen.

Satamassa ennen lähtöä autojonosta poimitaan paikan varanneet ensin ja muita ajoneuvoja otetaan lautalle sen mukaan kuin mahtuu. Koska turistien lisäksi myös paikallisia ja isoa liikennettä on paljon, paikan varaamisesta ei ole ainakaan mitään haittaa. :)


Lautoilla ei ole henkilömaksuja, mutta ajoneuvoille hintoja on kaksi: Taksa 1 ja Taksa 2.

Taksa 1 on edullisempi ja henkilöautolta se oli 29e kesällä 2010. Tällä pääsimme kulkemaan Kustavista Ahvenanmaalle asti samalla lipulla, MUTTA sen edellytys on, että yöpyy vähintään yhden yön jossain saariston välisatamista (me yövyimme Brändön saarella).

Jos haluaa siirtyä suoraan ilman väliyöpymisiä Turun saaristosta Ahvenanmaalle, tästä lystistä maksetaan Taksa 2:n mukaan ja ennakkovarausta lauttapaikan varmistamiseksi ei voi tehdä. Viime kesänä hinnaston mukaan Taksa 2 oli 115e.

Tämä siksi, että saaristolautat on pääasiassa tarkoitettu saariston asukkaiden ja yritysten liikkumiseen; turistit tulevat siihen päälle.


Lauttojen kanssa puljaamisessa auttaa, jos on liikkeellä useamman hengen voimin.

Lautalle pääsee kulkemaan pyörätuolilla ja jalkaisin suoraan, mutta autot ajetaan ahtaalle autokannelle.

Me olimme matkalla kahdestaan äitini kanssa ja jouduimme ajamaan auton autokannelle kun saattajaa ei ollut (en tosin selvittänyt olisiko pikkusatamien henkilökuntaa voinut käyttää saattajana).

Lautat pakataan yleensä täyteen, etenkin kesällä, joten kannattaa varautua siihen, ettei autokannelta sitten välttämättä pääse pois. Mekin sitten vietimme pari lauttamatkaa autossa istuen, metelin keskellä. :( Lauttamatkat ovat onneksi usein lyhyitä, n. puoli tuntia. Matka Brändön saarelta Kumlingen satamasta Ahvenanmaan puolelle Hummelvikiin oli kuitenkin pisin ja kesti 2,5h.

Autokannelta yläkerroksiin vievät portaat ovat kapeita ja jyrkkiä. Eräällä lautalla olisi esitteen mukaan ollut hissi, mutta se ei auttanut, koska emme saaneet auton ovia tarpeeksi auki poistumista varten...


Jos kuljet Ruotsin-laivalla, Maarianhaminan terminaali on esteetön.

Palasimme takaisin nopeinta reittiä eli Silja Europalla Maarianhaminasta Turkuun. Itse laivassa liikkuminen oli vaivatonta, koska siellä on luonnollisestikin hyvät hissit ja lisäksi monta inva-WC:tä. Pääsimme jopa kannelle istuskelemaan.

Laivaan meneminen ja sieltä poistuminen vaati vähän järjestelyjä, koska jouduin jälleen ajamaan auton täyteen pakatulle autokannelle. Pyysimme Maarianhaminassa Siljan henkilökuntaa saattamaan äidin terminaalin kautta pyörätuolilla laivaan ja se onnistui tosi kätevästi! Palvelu oli oikein hyvää. :)

Tästä kannattaa varausta tehdessä tosin ilmoittaa etukäteen, jotta tarvittava henkilökunta löytyy oikeaan aikaan. Sama kannattaa tarkistaa myös paluusatamasta: Turkuun saavuttaessa äidin saattoi pois laivasta henkilökunta sillä aikaa, kun itse ajoin auton ulos laivasta.

Eli kaikki kyllä järjestyy kun suunnittelee etukäteen!


Yleisiä linkkejä: