Banner
Banner
Banner
Banner

Linnanmäki on parempi kuin Särkänniemi

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

Lapsuuteni meni osittain hukkaan. En ymmärtänyt, että huvipuistoissa kannattaa mennä laitteisiin, vaan tyydyin katsomaan niitä pelokkaana sivusta. Olen ottanut vahinkoa jonkin verran takaisin aikuisiällä. Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla onnelliseksi vuoristoradassa ja kastua alusvaatteita myöten tukkijoessa.

Olen käynyt elämäni molempien kaupunkien huvipuistossa, siis Linnanmäellä ja Särkänniemessä. Johtopäätökseni on tamperelaisittain nolo: Linnanmäki voittaa Särkänniemen mennen tullen. Tärkein voittotekijä on tunnelma. Helsingissä on osattu hyödyntää kauniita maisemia. Tänä vuonna Linnanmäellä käydessäni olin juuri lukenut Kjell Westön Helsingissä tapahtuvaa teosta Gå inte ensam ut i natten, joten maailmanpyörässä ja monessa muussa laitteessa kokemani rakkaus kaupunkia kohtaan kasvoi ylitsevuotavaksi. Maisemien katseleminen laitteista on ihan eri asia kuin Näsinneulasta, koska samalla voi nauttia liikkeestä ja tuntea kaupungin tuulen kasvoillaan.

Linnanmäellä on myös paremmat laitteet. Sitä tosiasiaa ei muuta sekään, että Särkänniemessä on paras yksittäinen laite, Tornado. Linnanmäellä ei tarvitse tyytyä yhteen, sillä siellä on monta, johon on pakko päästä.

Linnanmäestä on eettisestikin helpompi nauttia, koska siellä ei pidetä eläimiä. Minusta olisi parempi, jos delfinaario ja lasten eläintarha lopetettaisiin ja jätettäisiin huvipuisto, Näsinneula, taidemuseo ja planetaario. Siinä olisi ihan riittävästi, eikä kukaan kärsisi.

Esteettömyydessä ei ole kummallakaan kehumista. Avustaja on oltava mukana jo jyrkkien mäkien takia. Linnanmäellä on aavistuksen joustavammat säännöt avustajien suhteen, kun taas Särkänniemi on viime vuosina vetänyt ne tarpeettoman tiukalle. Useimmat laitteet ovat korkeita tai portaiden päässä, joten minut on nostettava niihin. Särkänniemessä muutamassa uusimmassa laitteessa, esimerkiksi Koskiseikkailussa, on nostolaite, mutta yleisesti ottaen esimerkiksi satakiloisen, ei-kävelevän miehen on mahdotonta päästä laitteisiin. Ehkä on ajateltu, että huvipuistot ovat ensisijaisesti lapsille ja että vammaista lasta kyllä jaksaa nostaa. Se on tietysti väärä ajatus, sillä huvittelun perusluonteelle on ominaista, että kuuluu jokaiselle.