Banner
Banner
Banner
Banner

KULTTUURILUOTSINA JYVÄSKYLÄSSÄ

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

-          Kulttuuri kuuluu kaikille –

 

Lähdin keväällä 2007 kulttuuriluotsi-kurssille, josta lähtien olen toiminut Jyväskylässä kulttuuriluotsina. Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen ihminen, joka toimii toiselle ihmiselle (tai ryhmälle) luotsina, museoissa ja vastaavissa kulttuuripaikoissa. Mukana on hyvin erilaisia ihmisiä, mutta kaikille mukana oleville on kulttuuri sydäntä lähellä oleva asia.

 

Lisäkoulutusta on ollut tarjolla, josta voisin mm. mainita, että itse osallistuin Jyväskylän yliopiston taiteenhistorian kursseille. Keväällä 2010 oli tarjolla myös lisäkoulutusta eli luotseja koulutettiin tanssin saloihin. En halunnut tähän osallistua, koska tanssiminen ei minua kiinnostanut silloin nuorempanakaan, kun vielä jalat olisivat toimineet. Olen nähnyt upeita pyörätuolitanssiesityksiä, mutta minulta puuttuu rytmitaju.Sen sijan nyt syksyllä osallistun avoimin mielin elokuvaluotsikoulutukseen. Odotan tältä koulutukselta paljon.

 

Jokaiselle meille löytyy joku oma juttunsa ja minulla on erilaisten paikkojen esteettömyys/esteellisyys hyvin tiedossa. Maahanmuuttajalle löytyy varmasti kielitaitoinen ihminen kaveriksi jne. Kulttuuriluotsit eivät ole mitään vammaisavustajia, mutta tarvittaessa varmasti löytyy myös henkilö, joka voi avustaa esim. ovissa ja pyörätuolin työntämisessä, kun tästä mainitsee, luotsia tilatessaan. Jos siis olet Jyväskylän suunnalla ja haluat kulttuuriluotsin kaveriksesi museoon, teatteriin, elokuviin tai konserttiin, kannattaa soittaa kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitiselle (050 338 1114), joka välittää sinulle sopivan luotsin. Tai jos vaikkapa teet retken Jyväskylään ja haluat tutustua Alvar Aallon rakennuksiin Jyväskylän keskustassa, löytyy sinulle kaveri, jonka kanssa voit kiertää keskustaa….

 

Minusta tämä on Jyväskylän kulttuuriluotsitoiminta on hieno palvelu, jota pitäisi kehittää vähän joka paikkakunnalle. Itse olisin valmis tilaamaan kulttuuriluotsin, jossain toisessa kaupungissa vieraillessani, niin en eksyisi oitis rautatieasemalta ulos lähtiessäni.

 

Kulttuuriluotseista lisää:

http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/museokasvatus/kulttuuriluotsit