Banner
Banner
Banner
Banner

KULTTUURISUUNNISTUS 5.9.2010 JYVÄSKYLÄSSÄ

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

LOUNAISPUISTO, KESKI-SUOMEN MUSEO ja ALVAR AALTO MUSEO

keskisuomenmuseosisnkyntiJyväskylässä järjestettiin jo toista kertaa kulttuurisuunnistus. Tapahtuma oli tarkoitettu kaikille, kunnosta ja kulttuuritausta riippumatta. Kulttuurisuunnistuksen kaikki rastit olivat tapahtuman ajan maksuttomia ja monissa niistä järjestettiin erikoisohjelmaa. Helppojen rastien lisäksi reitille oli valittu harvinaisempia ja kokeneemmallekin vieraampia löytöjä. Rasteilla kerättiin leimoja ja osallistujat pääsivät arvontaan, joka sisälsi kulttuuripalkintoja. Avauksen Lounaispuiston lavalta suoritti tapahtuman suojelija Eino Havas (Liikunnan ja terveyden edistämissäätiö LIKES, johtaja) Tänä vuonna nuoriso oli erityiskohderyhmänä. Kulttuurisuunnistuksen kävijöitä oli yhteensä 2700.

Sää oli syksyinen ja sateinen. Lähdimme liikkeelle Lounaispuistoista. Lounaispuistossa ei ole mikään helppo pyörätuolilla liikkua. Se on mäessä ja nupukiveä ja hiekkakäytävää. Seminaarinkatua alaspäin, suunnistimme halki vanhan huvilakaupunginosan Keski-Suomen museolle ja Alvar Aalto-museolle. Seminaarinkatu on historiallisesti merkittävää aluetta ja erittäin kaunista sellaista. Aluetta kutsutaan Älyläksi, sen mukaan, että noin 100 vuotta sitten Seminaarin opettajat rakensivat alueelle talojaan ja heidät miellettiin älykkäiksi. Seminaarinkatua pitkin myös entiseen aikaan kaikki maantieliikenne suuntasi kohti etelää. Seminaarin mäen alapuolelta, Ruusupuiston laidasta sitten löytyykin Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto museot vierekkäin. Nämä kaksi rakennusta muodostavat hienon kokonaisuuden, joka on Alvar Aallon käsialaa.tilavahissi

Menimme ensin Keski-Suomen museoon. Museon edestä löytyy invapaikat. Ovet saa pyörätuolia varten auki puisella pönkällä. Olen kyllä joskus mennyt sähköpyörätuolini kanssa ovista sillä ihan ilman apuakin, joten toteaisin, että ovet eivät voi olla kovin raskaat, jos kädet vähänkään toimivat. Aula on tilava ja sieltä löytyy myös invavessa. Museo jakautuu neljään kerrokseen ja eri kerroksiin pääsee tilavalla hissillä. Alakerrassa ja yläkerrassa on vaihtuvat näyttelyt. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa on pysyvät näyttelyt Jyväskylän historiasta ja maakunnan historiasta. Katsottavaa siis riittää.

Menimme yläkertaan katsomaan vaihtuvan näyttelyn Istuinsija-näyttelyä, johon oli koottu mahtava määrä erilaisia istumiseen liittyviä asioita. Huvittavaa oli, kun pyörätuoleilla lähestyimme hissiä, että alakerran aulassa LIKES ja YTHS perehdyttivät Keski-Suomen museolla liian istumisen haittavaikutuksiin ja esittelevät vaihtoehtoja istumiselle. Kaikille meille ei ihan taida olla vaihtoehtoja tarjolla, paitsi makaaminen, mutta se lienee vieläkin epäterveellisempää. Hississä tosiaan on TILAA. Siihen mahtuu vaivattomasti kaksi sähköpyörätuolia.

Istuinsija näyttely oli hyvin huumoripitoinen. Näyttelyssä oli kaikki mahdolliset tuolit ja jakkarat. Lisäksi oli antiikkisia tuoleja ja pyrtuolimm. vanhoja hammaslääkärin tuoleja, vene ja luuta, koska luudan selässäkin noidat istuvat. Kaikista hauskin oli mielestäni antiikkinen pyörätuoli tai tuohon aikaan kait sanottiin rullatuoli. Kielitoimisto ei tänä päivänä suosittele sanaa rullatuoli, kun puhutaan pyörätuolista, mutta minun lapsuudessani pyörätuoli oli rullatuoli ja sanaa pyörätuoli ei vielä kukaan ollut keksinyt. Wikipedia kertoo, että rullatuoli on käsityöväline, jota käytetään langan kertaamiseen. Wikipediasta löytyy myös mielenkiintoista pyörätuolin historiaa mm. että 1700-luvulla kehitettiin nykyistä pyörätuolia muistuttava malli, josta löytyi jo säädettävää jalkalautaa, sekä selkänojaa. Wikipedian tietojen mukaan, 1950-luvulla olisi kehitetty ensimmäinen sähköpyörätuoli.

Keski-Suomen museolta suuntasimme viereiselle Alvar Aaltomuseolle. Museon alakertaan on sähköpyörätuolille hieman liian korkea nousu, ei rappusta, mutta kuitenkin. Tähän ovat kuitenkin kehittäneet ratkaisun. aaltomuseoSisältä voi avustaja hakea sinisen maton, joka toimii pienenä ramppina. Punainen matto olisi tietysti arvokkaampi, mutta kyllä tuo sininenkin paremman puutteessa menettelee. Tongue out Aalto-museon alakerrasta löytyy kahvio ja Artek-myymälä. Invavessaa ei museolta löydy, mutta matka viereisen museon vessaan ei ole pitkä. Varsinainen museo on yläkerrassa. Hissiä ei Aalto-museossa myöskään ole. Yläkertaan joutuu menemään ulkokautta. Museo on jyrkässä rinteessä ja rinteen puolivälissä on lastauslaituri, jonka kautta pääsee yläkertaan, kunhan ensin hälyttää alakerrasta henkilökunnan avaamaan ovia. Mäki on todella jyrkkä ja kelattavalla tuolilla kannattaa varmasti apuja hankkia työntämiseen. Talvella en tätä suosittele kyllä kenellekään, jos mäki on liukas. Eli Alvar Aalto-museoon pääsee, mutta henkilökohtainen avustaja tms. henkilö kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan. Vaivannäkö on tulee kuitenkin palkituksi, jos on arkkitehtuurista ja Aallosta kiinnostunut.aaltomuseosininenmatto

Alvar Aalto-museo ja Keski-Suomen museo sijaitsevat sähkärimatkan päässä keskustasta (reilu kilometri Kauppakadun Kompassilta). Jos on hyvät käsivoimat, myös kelaamalla selviää, mutta mennessä on alamäkeä ja keskustaan takaisin tullessa sitten tietenkin ylämäkeä.

Suunnistuksen käytännön järjestelyistä vastasivat Kulttuuriluotsien ohella Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelut sekä mukana olevat kulttuurikohteet. Tapahtuman pääyhteistyökumppanina oli sanomalehti Keskisuomalainen. Tapahtuma on tarkoitus järjestää vuosittain.

www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/suunnistus

http://www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

http://www.alvaraalto.fi/museo/index.htm