Banner
Banner
Banner
Banner

KAAVOITUSKURSSILLA LAHDESSA 2.10.2010

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä

 

 

Jo usean vuoden ajan, olen kiinnittänyt huomioni Lahden Invalidiliiton kurssiesitteessä olevaan KAAVOITUSKURSSIIN ja miettinyt, että pitäisi osallistua. Pyörätuolia käyttävillä ihmisillä kun aina tuntuu olevan ongelmia istuvien vaatteiden suhteen. Mieheni painaa 110 kg ja pituuttakin on liki 190 cm. Kun häntä nostetaan nosturilla, housut aina valahtavat nostotilanteissa alas ja selkä jää paljaaksi, koska kauppojen normaalipaitojen pituus on riittämätön. On yritetty käyttää henskeleitä ja vyötäkin, tätä tilannetta korjaamaan. Myös kaulusten istuvuus on ollut ongelmana. Kun on lähdetty johonkin juhliin, paidan ylänappia ei saada kiinni, ilman kuristumisilmiötä ja näin solmiokaan ei oikein istu. Marimekon isoin jokapoika-paita on ollut kaulukseltaan riittävä. Itselläni, joka olen myös pitkä ihminen 177 cm on samankaltaisia ongelmia ja liikakilojakin on tässä istuessa päässyt kertymään, kun liikunta on jäänyt vähäiseksi.

 

Esite kertoo:

”Kurssilla valmistetaan yhteen vaatekappaleeseen yksilölliset kaavat, joiden avulla henkilö voi itse ommella vaatteen tai antaa ompelijalle ommeltavaksi. Kurssilla saa tietoa myös valmisvaatteista, jotka ovat erityismitoitettuja, vaatetus-niksejä ja tietoa pukeutumisen apuvälineistä. Kurssille osallistuvien ei tarvitse olla ompelutaitoisia.
 
Kaavoittajat ovat vaatetusalan ammattilaisia, jolla on kokemusta erityismitoitettujen vaatteiden valmistamisesta ja peruskaavojen muuttamisesta.
 
Kaavoituskurssi on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka eivät jostain syystä (esim. lyhyt kasvuisuus, pyörätuolissa istuminen, raajojen ja vartalon epäsymmetrisyys jne.) löydä tavallisesta kaupasta itselleen sopivankokoisia/istuvia vaatteita.”
 ---------------

Keväällä sitten laitoin hakemuksen sisään ja vielä toiveen, että saamme ottaa oman henkilökohtaisen avustajankin matkaan, helpottamaan elämää. Myönteinen päätös tuli ja olimme innoissamme. Tähän kurssin edulliseen omavastuuseen kyllä sisältyy ympärivuorokautinen avustaminen, mutta oma avustaja on aina oma, varsinkin, jos tarvitsee runsaasti sitä avustamista.

 

Vaan ei kannata hihkua liian aikaisin, sen saimme taas huomana. Homma ei mennyt ihan putkeen. Itse sairastuin syysflunssaan noin viikkoa aikaisemmin ja kun kurssille piti lähteä perjantaina, joutui mieheni yllättäen sairaalaan tiistaina. Oli epäselvää, että kotiutuuko mieheni torstaina vai perjantaina ja perutaanko vai ei. Sitten Lahden pään kanssa sovittiin, että saamme tulla kurssille myös lauantaiaamuna. Ideahan olisi ollut, että Lahdessa olisi pitänyt olla perjantaina jo klo 16 mennessä. Mieheni sitten kotiutui vasta perjantaina ja päätimme lähteä matkaan aikaisin lauantaiaamuna.

 

Henkilökohtainen avustaja tuli töihin jo klo 6 ja invataksi lähti Jyväskylästä kohti Lahtea noin klo 7.30. Jyväskylästä Lahteen ei ole toimivaa junayhteyttä. VPL-kortilla pääsee noin puoleen väliin saakka eli Joutsan ja Hartolan rajalle ja toinen puoli matkasta sitten pitää maksaa itse. Kiitos kuntaliitosten, että nykyisin pääsee Jyväskylästä pitkällekin taksilla. Kuntaliitosten ansiosta olemme myös ajelleet invataksilla pari kertaa tänä vuonna Mikkelissä sukuloimassa. Joskus olen miettinyt, että se on hassua, kun VPL-kortilla ei voi ajaa kuin omassa kunnassa ja naapurikunnissa. Itselläni on esim. kesämökki Hämeenlinnassa. En ole käynyt mökilläni vuosikausiin, koska en omista enää autoa. Taksihan maksaa saman Rovaniemellä, kuin Helsingissäkin. Miksei VPL-kortti voisi olla valtakunnallinen?

 

 

Olivat Lahdessa jo aloittaneet, mutta olimme kuitenkin hyvissä ajoin paikalla eli noin 9.30. Kotkasta saakka oli tullut kaavoittaja tekemään kaavoja. Koska kurssi ei sisällä kuin yhdet kaavat/osallistuja, päätimme, että miehelleni tehdään kahdet kaavat, koska hänen tarpeensa on akuutimpi. Itse olin sitten vähän kuin ”lomalla” Lahdessa.

 

Meille oli varattu huone kuntoutuskeskuksesta, vaikkemme yöpyneetkään. Huone oli hiljattain remontoidun näköinen ja siisti. Tosin aika pieni, jos sinne majoittuisi kaksi sähköpyörätuolia käyttävää henkilöä, joita pitää siirtää nosturilla. Yö vielä menettelee, mutta jos ko. huoneessa joutuisi olemaan esim. kuukaudenkin, se voisi ahdistaa. Vessa oli toimiva. Oli tilaa sähkärin kanssa ja kahvoja riittävästi. Vessanpytty oli huomattavasti matalammalla, kuin kotona, mutta uskon, että talosta kyllä löytyy tarvittaessa korokkeita, jos tulisi pidemmäksi ajaksi.

 

Lahden kuntoutuskeskus on sikäli mukavalla paikalla, että keskustaan ei ole kuin pari kilometriä, eli hyvä matka ulkoilla esim. sähköpyörätuolilla. Rautatieasemakin on lähellä ja esim. Helsingin suunnastahan sinne pääsisi junallakin hyvin, tällaiselle lyhyemmälle kurssille, kun ei tarvitse tuoda paljoa matkatavaraa ja matkat pitää itse kustantaa.  

 

Ammattitaitoinen kaavoittaja sitten teki miehelleni housun- ja paitapuseron kaavat. Aikaa jäi myös piipahtaa ulkona. Samasta korttelista kuntoutuskeskuksen kanssa löytyy esim. Videofirma Makuuni, josta löytyy kattava valikoima tuoreita, herkullisia irtokarkkeja. Makuunin valikoimat ja tuotteet ovat mielestäni parhaita. Lisäksi retken kruunasi sukulaisteni vierailu. Serkun perhe asuu Lahden Hollolassa ja minulla oli tämän myötä mahdollisuus tavata myös kummilastani.

 

Invataksi tuli noutamaan meitä kotiin klo 18. Kurssi oli onnistunut, vaikkei päästykään matkaan ihan niin, kuin oli suunniteltu. Mielestäni kurssin omavastuu 26 euroa/päivä (sis. ympärivuorokautinen avustus, kaavat + ruuat) on halpa. Mikäli kurssi järjestetään ensi vuonna uudelleen, ei ole mahdoton asia, vaikka hakisimme sinne uudestaan ja nyt minulle tehtäisiin niitä kaavoja.

 

Tampereelta olemme ostaneet isokokoisten ihmisten kaupasta vaatteita. Spesiaali Koot A ja O Oy. Kyseinen kauppa löytyy rautatieaseman läheltä, Tullintorilta. Kannattaa käydä tutustumassa valikoimaan, jos Tampereella päin liikkuu ja ei tahdo saada kaupasta riittävän suuria vaatteita.

 

Kun vain istuu tuolissa, niin tuntuu, että koskaan vaatteet eivät oikein istu. Nyt kaavoista tehtiin selkäpuolelle pidemmät ja etupuolelle lyhyemmät. Takin pituuden olen kokenut todella ongelmalliseksi. Jos ostaa lyhyen takin, joka näyttää edestä hyvälle, se on selästä lyhyt. Jos taas hankkii puolipitkän takin, joka on riittävä selästä, eteen syliin jää ”pussi”. Kaavoittaja lisäsi housuihin takasivusaumaan ison muotolaskoksen, joka tekee housuista istuvat.

 

Lisäksi pienoinen ongelmahan on kaupoissa pyörätuolin kanssa, kun menee ostoksille, ettei tahdo löytyä sopivia sovituskoppeja. Ja vaikka riittävät tilat sovittamiseen löytyisivätkin, niin sitten henkilö ei pysty nousemaan tuolista omin voimin. Usein tulee ostettua vaatteita, jotka eivät sitten olekaan ihan oikeaa kokoa ja vaihtaminenkin on oma operaationsa. Tällainen kurssi on mielestäni hieno juttu ja tarpeellinen meille kaikille.

 

Nyt seuraava projektimme olisi mennä ostamaan kankaita. Olemme jo eräästä ompelimosta alustavasti tiedustelleet tässä hintoja. Mielessä on myös käynyt, että josko ostaisimme oman ompelukoneen. Olen joskus nuoruudessani käynyt Hämeenlinnan ammattikoulussa 3-vuotisen mallipukineompelijan linjan ja kykenisin henkilökohtaisen avustajien avustuksella saamaan jotain aikaankin. Jännä nähdä, kun vaatteet valmistuvat…….

 

 

Spesiaali Koot A ja O Oy

http://www.speci.net/Info.html

 

Hyödyllinen linkki

Pieni- ja Isokenkäiset ry

 

Lahden kuntoutuskeskus

http://www.invalidiliitto.fi/portal/kuntoutuskeskus/laku/