Banner
Banner
Banner
Banner

PIKKUJOULUTUNNELMIA 2010

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

-          Puustellin työkylä –

 

Taas kerran on pikkujoulujen aika ja niistä on tänäkin vuonna ollut ylitarjontaa. Tuntuu, että niitä kaikki järjestävät ja viettävät. Itse ollen tullut vanhemmiten allergiseksi joululle. Eniten ärsyttää kaupallisuus. Pitäisi ostaa lahjoja, vaikkei oikein tiedä, että mitä ja mikä olisi järkevää. Eteisen lattia on aina kotiin tullessa täynnä mainoksia. Postikortteja pitäisi kirjoittaa… jne. Joulu on lasten juhla, ei minun.

 

Lauantaina 4.12. lähdimme kuitenkin PUUSTELLIN TYÖKYLÄÄN viettämään MS-yhdistyksen pikkujoulua. Puustellin työkylä sijaitsee Jyväskylän naapurikunnassa Laukaassa. Alla tekstiä, Työkylän omilta kotisivuilta, jossa on mielestäni hienosti kerrottu, mistä on kyse:

 

”Puustellin työkylä tarjoaa laadukkaan ja sosiaalisen työympäristön niille osatyökykyisille henkilöille, jotka tarvitsevat erityisiä työolosuhteita. Perusajatuksenamme on tarjota osatyökykyisille työntekijöille oman osaamisen ja taitojen mukaista palkallista työtä. Puustellin työkylän tavoitteena on luoda yhteiskuntaan tasavertaisuutta ja tarvittavia tukitoimia itsenäisen elämän mahdollistamiseksi.

Tarjoamme myös juhla- ja kokouspalveluita sekä vuokraamme sauna- ja majoitustiloja työkylämme idyllisessä maalaismiljöössä. Puotimme valikoimiin kuuluvat työntekijöidemme ammattilaisten ohjauksessa käsityönä valmistamat laadukkaat tekstiili-, puu- ja erilaiset kädentaitotuotteet. Palvelemme asiakkaita myös tilaustöillä.”

Lähde: http://www.puustellintyokyla.fi/

 

Työkylä on suhteellisen esteetön ja olemme olleet siellä aikaisemmin häissä kesäaikaan. Nyt lähdimme pikkujouluihin tuntia aikaisemmin, koska tarkoituksemme oli tehdä hieman joululahjaostoksia. Mielestäni on tärkeää, että lahjat ostetaan paikoista, jotka tukevat esim. näitä ns. osatyökykyisiä henkilöitä tai jotain järjestöä. Myyjäiset ja vastaavat ovatkin hyviä lahjanhankintapaikkoja, jos tässä jotain lahjoja tarvitsee hankkia.

 

Työkylän puotiin ei ole rappusia ja sisälläkin oli tilaa liikkua myös sähköpyörätuoleilla. Ainoa miinus tuli matosta, joka oli lattialla ja ikävästi rullautui tuolin pyörien alla. Kaikenlaiset matot liukkaalla lattialla ovat vaarallisia, koska niihin voi kompastua kuka vaan. Tavaraa oli mukavasti. Lahjaostosten lisäksi tuli tehtyä ostoksia ihan itsellekin. Ostimme mm. koristeellisen ovikiilan, jolla voi pönkätä oven auki, jos ovessa ei ole hakasta tms. systeemiä, jolla se pysyy avoinna, kun avustaja työntää pyörätuolia sisään. Ovikiila kulkee näppärästi mukana, missä liikummekin.

 

Ostokset tehtyämme siirryimme viereiseen päärakennukseen. Sinne on muutama rappunen ja oven edustalle on valettu ramppi, jossa ei ole kaidetta, eikä myöskään minkäänlaisia reunoja, jos pyörätuoli sattuisi ajamaan yli reunan. Tästä kuitenkin kunnialla sisälle selvittiin. Rakennuksesta löytyy myös invavessa, mutta ahdas sellainen. Sali on iso ja tilava, mutta pöytien asettelu ei ollut mitenkään esteetön. Pöydät olivat liian lähellä toisiaan, kolme piiitkäää pöytää. Menimme reunimmaiseen pöytään ja avustaja siirteli takanamme olevia tyhjiä pöytiä poispäin. Paikalla oli monta pyörätuolia ja osa tuoleissa istuvista ihmisistä joutui ahtaiden pöytien väliin, josta ei sitten koko aikana ollut mitään mahdollisuutta lähteä mihinkään, ahtauden takia. Tilan olisi voinut järjestää paremminkin, koska tilaa oli ja melkein puoli salia oli tyhjillään.

 

Jouluruoka haettiin noutopöydästä, josta sähköpyörätuolillakin pystyi itse toiselta puolen hakemaan. Ahdasta oli ja tässäkin olisi voinut järjestää niin, että yksi tuoli ja kärryt, joissa oli tyhjiä kahvikuppeja olisi siirretty pois. Muuten ruoka oli ok ja sitä sai syödä niin paljon, kuin jaksoi.

 

Pikkujouluissa oli mukava tunnelma, vaikka esiintyjät olivatkin peruneet tulonsa, laulettiin, oli runoja ja arpajaiset. Puustellin työkylä tekee tärkeää työtä järjestämällä työyhteisökuntoutusta, työharjoittelua ja työkokeilua.  Vammaisen henkilön osaltahan kotikunnalla on velvoite järjestää henkilölle päivä- tai työtoimintaa. Puustellin verkkopuoti avataan keväällä 2011, joten tätä tärkeää toimintaa pääsee jatkossa tukemaan kauempaakin.

 

Koska olen tosi ärsyyntynyt tästä, että joulun sanoma on muuttunut kulutusjuhlaksi, mutta jotenkin pitää ystäviä jouluna muistaa, tuon esille vielä yhden joululahjavinkin/osoitteen. Vuosi sitten olimme kuntoutumassa Ilomantsin Pääskynpesällä. Tutustuin siellä Sari Reposeen, joka oli kuntoutujana ja myi itse tekemiään kynttilöitä kuntoutuskeskuksen aulassa. Kauniit kynttilät menivät hetkessä kaupaksi. Ostin niitä itsekin ja olin ihastunut.

Sari Reponen teki miehensä kanssa aikanaan radikaalin teon, muuttamalla Joensuulaisesta lähiöstä keskelle ei mitään rajan pintaan. Vuosi sitten vaikutuksen tekivät jääkynttilät, joissa reiät kynttilän pinnassa on tehty niin, että muottiin on laitettu jääpaloja, ennen kynttilämassaa. Henkilökohtainen avustajamme, joka on kotoisin Ilomantsista, kertoi, että nyt Sarin kynttilöitä saa tilata netin kautta ja niitä voit käydä ihastelemassa tästä:

 

http://sarinlahjapaja.shop.wosbee.com/PublishedService?frontpage=true

 

Tiimarista saa ihan kauniita kynttilöitä, mutta miksei tukea käsityötä? Kynttilä joulun aikaan on helppo pieni lahja. Sen voi polttaa pois ja se ei jää kaappia täyttämään. Kynttilän valo rauhoittaa ja niitä ei ole koskaan liikaa.

 

Eri järjestöjen kotisivujen nettikaupat kannattaa käydä myös käydä tsekkaamassa, ennen kuin rynnistää kaupungille jouluruuhkaan lahjoja hankkimaan. Kun tilaa netistä, saa rauhassa harkita ja vertailla, mutta kun lähdet kauppaan ruuhkaan, niin tulee tehtyä nopeasti hätiköityjä ostoksia.

 

Ja jos ei kerta kaikkiaan keksi mitään lahjaa henkilölle, jolla on jo kaikkia, niin voi turvautua eettiseen lahjaan, joita saa myös netin kautta näppärästi. Eettinen lahja voi olla esim. joku rokote tai ruoka kehitysmaan lapselle.

Hyvää Pikkujoulujen aikaa ja onnistuneita/harkittuja lahjaostoksia!