Banner
Banner
Banner
Banner

KALLIOPLANETAARIO, JYVÄSKYLÄ 14.12.2010

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

- kulttuuriluotsien virkistysillassa -

 

 

”Kallioplanetaario sijaitsee Nyrölän kylässä Jyväskylässä, 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kallioplanetaarion toiminnan ytimenä on upea auditoriotila, jota ympäröi suuri planetaariokupoli. Planetaarion edistyksellinen Full Dome 360 videoprojisointitekniikka mahdollistaa huikean kolmiulotteisen (3D) kuvan, joka sulkee katsojan sisäänsä. Kokemusta täydentää jyhkeä äänimaailma.”

Lähde:

www.kallioplanetaario.fi

 

Matkustimme invataksilla Nyrölän kylään, joka on keskellä ei mitään, Jyväskylän laitamilla. Oli kova pakkanen ja ilta pimeni. Auton ikkunasta oli mukava seurata pihoissa olevia jouluvaloja. Meillä oli kulttuuriluotsien virkistysilta. Jyväskylästä oli myös tulossa linja-autolastillinen ihmisiä, mutta me emme linja-autoon päässeet, koska liikumme pyörätuoleilla. Hyvin tosin se matka invataksillakin onnistui. Kallioplanetaario on nimensä mukaan kallion sisään louhittu luola, joka avattiin kolmisen vuotta sitten keväällä 2008.  

 

Kallioplanetaario on maan tasalla ja sinne on helppo ajaa sähköpyörätuolilla sisään. Ulko-ovella on metallinen kynnys, mutta sähköpyörätuolilla siitä kyllä pomppaa yli. Meitä oli kourallinen porukkaa etuajassa ja meille oli lupa annettu aloittaa ruokailu ennen linja-auton tuloa, koska näin välttyisimme pahimmalta ruuhkalta. Tapas-pöytä oli katettu väljästi niin, että sähköpyörätuolillakin pystyi itse keräämään lautaselle ruokansa. Pöytä ei ollut edes mikään korkea linjasto, koska ruoka oli kylmää ja ei tarvittu erillistä lämmityslaitteistoa sitä varten. Näin joulun aikaan, kun on laatikkoruokia joka paikassa, tällainen tapas-vaihtoehto olikin ihan virkistävää vaihtelua.

 

Kun sitten muu porukka tuli, olimme jo syöneet ja siirryimme pöydästä pois, tehden tilaa. Kävin invavessassa, joka on tilava. Kokoustilassa kävimme katsomassa taidetta, mutta se oli vähän hankalasti ison pöydän takana ja pyörätuolilla ei päässyt kaikkien taulujen viereen. Parvelle ei pyörätuolille pääse, mutta ei meillä ollut tarvettakaan. Katselimme myös myyntituotteita. Esillä oli paikallista käsityötä, saippuaa ja koruja. Avaruusaiheista kirjallisuutta löytyi ja kallioplanetaario kasseja, mukeja ja muuta tilpehööriä. Myöskään lapsia ei oltu unohdettu, koska karkkivalikoimaa riitti.

 

Kun koko porukka oli ruokaillut, kuulimme paikan esittelyn ja saimme materiaalia, koskien Kallioplanetaariota. Myös kysymyksiä sai esittää. Kuulimme, että paikassa käy noin 50-60 tuhatta kävijää vuodessa. Kävijäryhminä yksittäisten kävijöiden lisäksi ovat päiväkotilapset, opiskelijat, yhdistykset, yritykset ja seniorit. Jos paikalle tulee ryhmä, niin ruokailut ja esitykset voidaan räätälöidä sen mukaan, mitä ryhmä toivoo. Lisäksi tarjolla on kokoustiloja ja saunoja. Paikka on avoinna 360 päivää vuorokaudessa ja kiinni vain jouluna ja juhannuksena. Myös yksittäinen henkilö voi ruokailla lounasbuffetista viikonloppuisin (13,50 euroa/aikuinen) tai sitten vain juoda kahvit kahviossa. Kahvio on avoinna Kallioplanetaarion aukiolojen mukaisesti. Tiloissa on A-oikeudet.

 

Siirryimme itse esitystilaan, jonne ylös mahtui hyvin pyörätuolilla ja sinne kyllä järjestelemällä mahtuu montakin pyörätuolia. Saimme hyvät paikat ylhäältä. Meitä mahtui juuri ja juuri tilaan 60 henkilöä ja katselimme pari esitystä, jotka olivat vaikuttavia. Esityksen jälkeen muutama ihminen kertoi, että oli nukahtanut penkkeihin, koska ne olivat niin mukavat ja lepoasennossa.

 

Olemme käyneet kerran aikaisemminkin Kallioplanetaariossa eli silloin heti, kun se avattiin. Oli alkukesä. Silloin tutustuimme myös ympäristöön. Opasteet eivät olleet silloin vielä ihan pakoillaan. Parkkipaikka on mäen päällä, jonne kyllä sähköpyörätuolillakin pystyi ajamaan. Meidäthän taksi toi ihan ovelle, mutta jos tulisi omalla autolla ja ei pystyisi kävelemään mäenpäälle, niin ihan oven viereenkään tuskin autoa saisi, koska se tukkisi kapean ovenedustan, joka on louhittu kallioon. Parkkipaikalta olisi päässyt vielä korkeammalle, mutta ei sähköpyörätuolilla. Kallion päällä olisi tähtitieteellisen yhdistyksen Siruksen Observatorio. Parkkipaikalta lähti kallion toiseen suuntaan luontopolku, mutta ainakin silloin kesällä kolmisen vuotta sitten mäki oli sorainen ja jyrkkä ja päättelimme, että ei kannata lähteä yrittämään alaspäin. Sitä en sano, etteikö joku hurjapäisempi olisikin pyörätuolinsa kanssa siellä ulkoillut (?!), mutta meitä se ei houkutellut. Reitin varrelta/pihapiiristä löytyy lämminhirsikota ja grillikatos, mutta näiden esteettömyydestä minulla ei ole tietoa. Nyt joulukuussa käydessämme oli niin kova pakkanen, ettei pihalle ollut menemistä.

 

Tämä on mukava ja suhteellisen esteetön retkikohde ja Jyväskylän pohjoispuolella nelostien varressa on hyvät opasteet, mistä kääntyä. Sisätilat eivät ole suuren suuret, mutta sähköpyörätuolilla kuitenkin mahtuu. Itseäni vähän kalliokatto ahdisti, tuli tunne, että on jossain metroasemalla. Kallioplanetaarion sivuja seuraamalla löytää erilaisia tapahtumia, esim. tulossa on Valon päivä ja Kansainvälinen planetaariopäivä. Keväällä tarjolla on myös Pink Floyd-esityksiä ja yllätysuutuuksia. Tämä elämys, joka kannattaa käydä katsomassa, jos Keski-Suomessa liikkuu.

 

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2011!