Banner
Banner
Banner
Banner

UUDEN VUODEN LOMA

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

Invalidiliiton Lahden Kuntoutuskeskus 29.12.2010-3.1.2011

 

Haimme vaikeavammaisten joulun viettoon Lahden kuntoutuskeskukseen, mutta hakijoita oli yli 20 ja vain 10 valittiin. Emme kuuluneet näihin valittuihin, mutta saimme kuntoutuskeskuksesta soiton, jossa kerrottiin, että meillä olisi mahdollisuus kuuden vuorokauden lomaan uuden vuoden aikaan.

 

Vietimme joulun 2007 Lahden kuntoutuskeskuksessa ja se oli hyvä loma. Meillä on useina jouluina ollut vaikeuksia saada henkilökohtaisia avustajia töihin jouluna. Mieheni äiti on joutunut sitten avustamaan ja hän on jo iäkäs ihminen, jolla on omiakin sairauksia. Uskon, että muillakin vaikeavammaisilla on ongelmia saada jouluksi työntekijöitä ja sen vuoksi nämä jouluvietot ovat niin suosittuja.

 

Joulusta 2010 kuitenkin selvittiin hengissä. Keskiviikkoaamuna 29.12. sitten invataksi meidän kävi hakemassa ja kuskasi Lahteen. Koska tämä ei ole kuntoutusta, vaan lomatoimintaa, niin matkat pitää itse maksaa. Kuitenkin itse lomapaketti on sen verran edullinen, noin 100 euroa avustamisineen, että matkasta sitten voi vähän maksaakin.

 

Saimme onneksi ison huoneen. Syksyllä kun kävimme pikaisesti Lahdessa kaavoituskurssilla, oli meille varattu paljon pienempi huone. Kun liikkuu sähköpyörätuolilla ja siirtymisiin tarvitsee nosturia, oppii arvostamaan tilaa. Tuntuu, ettei sitä ole koskaan missään liikaa. Ekstrana oli huoneen katossa kisko, jossa oli nostin. Tämä oli meille uutta. Tätä kiskolla liikkuvaa nostinta ei kutienkaan ole kuin näissä tilavammissa huoneissa. Pieni keittiökin huoneessa oli. Invavessa ja suihkutila olivat remontoidut ja toimivat. Olin laittanut toiveen vessanpytyn korokepalasta ja sellainenkin oli asennettu valmiiksi. Se oli kuitenkin jotenkin liian korkea ja kiikkerä. Sain vähän matalamman, mutta sitten totesin, että helpoin kuitenkin käydä vessassa ilman kiikkerää koroketta. Vessanpytty jäi huomattavasti matalammalle kuin sähköpyörätuolini, mutta jaksoin siitä itseni jotenkuten vielä ylös ponnistaa, kun oikein keskityin.

 

Meitä oli mukava porukka paikalla. Meidän vaikeavammaisten porukan lisäksi paikalla oli ikäkuntokurssilaisia. Tullessa oli myös lapsiperheitä ja kun lähdimme, tuli isovanhempien ryhmä. Minusta on tosi hienoa, että myös vammaisten lasten isovanhemmille järjestetään tällaisia kursseja, joissa voivat pohtia vertaisryhmänä isovanhemmuuttaan vammaisen lapsen isovanhempana.

 

Olimme lomalla ja tämä oli LOMAA. Mukavaa ohjelmaa, mukavaa seuraa ja hyvää ruokaa. Leppoisaa meininkiä ja mihinkään ei ollut kiire, eikä pakko. Kun on Kelan kuntoutuksessa, niin aina saa tiukan ohjelman ja tuntuu, että kaikkeen on PAKKO osallistua, koska on kerran kuntoutukseen lähtenyt. Muutama liikuntaryhmä-juttukin oli, jolloin mieheni kävi polkemassa motomedia. Lisäksi olimme ostaneet miehelleni kaksi kuntohoitajan puolituntista, jolloin venyteltiin.

 

Lomaan mahtui myös sukulaisteni vierailu. Takkahuoneessa joimme kahvit ja pullat, joita sai ostaa vieraille omakustannushintaan.

 

Loma ei sujunut kuitenkaan pelkässä päivänpaisteessa. Saimme kotipaikkakuntamme terveyskeskuslääkäriltä erään puhelinlääkereseptin pikana läheiseen Launeen apteekkiin, sairauden vuoksi miehelleni. Lähdin lääkettä sähkärillä noutamaan ja oli aivan hirveä lumipyry. Matka ei ollut pitkä, mutta pyörätie oli suhteellisen pöperöinen ja siinä ja siinä, että pääsin eteenpäin. Pari tien ylitystä, joista toisen ylityksen kohdalla oli liikennevalot. Launeen apteekki on Citymarketin yhteydessä ja täysin esteetön. Sain lääkkeen ja sitten pikaisesti takaisin. Jännitti, ettei vaan mikään lumiaura ole mennyt ja tehnyt vallia tienylityskohtaan. Olin ottanut kuitenkin mukaan kuntoutuskeskuksen puhelinnumeron, kun ajattelin, että jos matkalla sattuu jotain, niin on joku numero, josta soittaa apua. Hyvin kuitenkin selvittiin.

 

Vuosi vaihtui kuntoutuskeskuksessa ja ohjelmassa oli raketteja ja tinan valua. Tosin itse menin aikaisin nukkumaan korvatulpat päässäni. Oli kiva kotiutua kuuden vuorokauden loman jälkeen. Tämä kuntoutuskeskus järjestää myös ainakin pääsiäisen aikaan lomatoimintaa, jonne kannattaa lähettää NYT hakemus, jos jäi kiinnostamaan. Suuret kiitokset Lahden Invalidiliiton kuntoutuskeskuksen työntekijöille onnistuneesta lomastamme!