Banner
Banner
Banner
Banner

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

 

http://www.craftmuseum.fi/index.htm

 

Suomen käsityön museo on aivan Jyväskylän keskustassa, kävelykadun varrella. Museo ei ole kaikista esteettömin, mutta kyllä siellä selviää. Tämä museo on Jyväskylässä lempimuseoni.

Museon sisäänkäynti on jo hieman haasteellinen. Pyörätuolilla ei pääse suoraan ovesta hurauttamalla sisään, vaan pitää mennä ensin kapealle tasanteelle näyteikkunan kohdalta. Oven vierestä löytyy ovisummeri, jota painamalla saa tarvittaessa apua. Ovesta sisään sukkuloiminen on haasteellista, kapea rapputasanne, 90 asteen kulma ja sitten kapea tuulikaappi. Siitä kuitenkin olen sähköpyörätuolillani lukuisat kerran kulkenut ja se taitaakin enemmän olla harjoituksen tulosta, että se nykyisin tuntuu ihan helpolle.

 

Museo on sokkeloinen ja monessa tasossa, mutta jos aihe kiinnostaa, on kaikki vaiva sen arvoista, vaikka joutuukin menemään hankalalla porrashissillä ja tavallisella hissillä. Katutasossa on vaihtuva näyttely. Tällä hetkellä katutasolta löytyy Suomen Nukketaiteilijat ry:n näyttely. Katutasosta löytyy myös hyvä invavessa. Katutasosta sitten pitääkin siirtyä joko loivia rappuja tai porrashissillä puolisen kerrosta ylöspäin. Porrashissi on hieman haasteellinen, koska se on tungettu ”väärinpäin” ahtaaseen nurkkaukseen. Jalkalaudat pitää isommista tuoleista, kuten sähköpyörätuoleista irrottaa. Museon henkilökunta on kuitenkin avuliasta ja auttaa ja opastaa porrashissin kanssa.

 

Seuraavalla pienellä tasolla on tällä hetkellä näytteillä Teollisuustaiteen Liitto ORNAMOn 100-vuotis näyttelyä. Tältä tasolta sitten nurkan takaa löytyykin jo hyvä hissi, jolla pääsee kellarin perusnäyttelyyn, sekä yläkertaan, jossa on vaihtuva näyttely (tällä hetkellä Ornamo jatkuu yläkerrassa). Yläkerrassa on kapea kuja, jossa näyttelyt vaihtuvat, sekä luentosali, jossa on pysyvänä näyttelynä ”Aikamatka Käsityöhön”. Yläkerrasta löytyy avoin paja, jossa voi omatoimisesti askarrella, pientä maksua vastaan. Pajaa voi myös vuokrata pienet ryhmät. Pajasta löytyy erilaisia ohjeita ja tarvikkeita, mutta se tosiaan vaatii hieman omatoimisuutta.

 

Alakerrassa sitten on pimeää, koska sinne on kerätty näytille vanhaa tavaraa, joka ei siedä valoa. Sieltä löytyy erilaisista vitriineistä noin 100 vuoden ajalta katsaus käsitöihin. Lisäksi alakerrassa pääsee kansallispukunäyttelyyn. Museo on todella sokkeloinen, mutta sitäkin mielenkiintoisempi ja aikaa kannattaa varata. Alakerrassa on aistitila, jossa voi kuunnella, käsin kosketella ja haistella käsitöihin liittyviä juttuja.

 

Museo on valtakunnallinen erikoismuseo ja sen osana toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Museossa tutkitaan ja tallennetaan kaikkea käsityöhön liittyvää asiaa. Sieltä saa myös neuvoja, jos omistaa esim. vanhan käsityön tai vaikkapa kansallispuvun, että miten sitä tulisi hoitaa ja säilyttää. Museo tarjoaa käyttöömme käsikirjaston ja tietopalvelun, joista lisää museon kotisivuilla. Museo järjestää pitkin vuotta erilaisia tapahtumia ja luentoja. Ostoksia voi tehdä museon omasta kaupasta ja museosta on muutaman rappusen nousun jälkeen yhteys viereiseen Taito Shoppiin.

 

Perjantaisin museoon on kaikille vapaa pääsy. Henkilökohtaiset avustajat pääsevät ilmaiseksi. Museolta voi tarvittaessa lainata rollaattoria tai pyörätuolia. Museon aulatilassa on viittomakielinen opastus (tv-monitori), jossa on museon esittelyä.

 

Tervetuloa Suomen käsityön museoon!

 

Mikäli et nyt pääse museoon, niin museolla on lisäksi mielenkiintoisia verkkonäyttelyitä tarjolla:

 

http://www.craftmuseum.fi/verkkonayttelyt.htm

 

ps. esteettömyys arvioinnissa muutama kuva museolta.