Banner
Banner
Banner
Banner

NIIN LÄHELLÄ, MUTTA KAUKANA

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

Jyväskylän yläkaupungin Kauppakatu

 

Ajelen paljon sähköpyörätuolillani Jyväskylän keskustassa ja ”yläkaupungilla” eli Kauppakadun yläpäässä. Tuntuu, että siellä jokainen ihastuttavan näköinen pikkupuoti on minua lähellä, mutta niin kaukana, koska joka paikkaan on rappunen tai kaksi. Kaikki rakennukset ovat jostain 1950-1960 luvuilta. Se on ikävää, että aina on se pieni rappunen. Se ei ole sama, että katselee näyteikkunaa ja lähettää sitten toisen ihmisen sisälle.

 

Asioimme kauppakadulla thamaalaisten naisten ompelimossa, jossa hinta-laatusuhde on hyvä. Se on myös puoti, jonne ei pyörätuolilla ole mitään asiaa. Myyjät tulevat aina meitä palvelemaan kadulle, kovillakin pakkasilla, vaikka henkilökohtainen avustaja pystyisi hoitamaan asiat niin, ettei tarvitsisi palella. Thaimaalaiset ompelijat ovat käsittämättömän palveluhaluisia ja ystävällisiä. Mikäli henkilökunta ei olisi näin ystävällistä, varmaan hakeutuisimme johonkin helpommin lähestyttävään ompelimoon. Näiden ompelijoiden ilo on tarttuvaa ja heidän kanssaan on helppo asioida, vaikka yhteistä kieltä ei aina tahdokaan löytyä. Meillä on valmiit kaavat, jotka on tehty viime syksynä Lahden invalidiliiton kurssilla. Lisäksi olemme piirtäneet kuvia, mitä haluamme. Puolen vuoden aikana miehelleni on teetetty kolmet housut ja kolme pukupaitaa.

 

 

Kalaliike Mäkinen

Kauppakatu 8, Jyväskylä

http://www.kalaliikemakinen.fi/

Legendaarisesta Mäkisen kalaliikkeestä on haettu herkullista tuoretta sushia avustajan avustuksella.

 

 

Katriinan kauppa

Kauppakatu 19, Jyväskylä

http://www.katriinankauppa.fi/

Aivan ihastuttava kauppa on näyteikkunan takaa Katriinan kauppa. Kaupassa teemoiksi nousevat ekologisuus, lähituotanto ja kierrätys. Lähiruokaa voisin suosia, mutta taas se rappunen!

 

 

Katriinan kasvisravintola

Kauppakatu 11, Jyväskylä

http://www.maijasilvennoinen.fi/demo/?sivu=katriina

Tähän ravintolaan on yritetty tehdä jotain rampin tapaista ja sinne kyllä jopa saattaisi sähköpyörätuolillakin päästä….. Tämä ravintola on suosittu opiskelijoiden keskuudessa ja yleensä ruoka-aikaan koko jalkakäytävä on niin täynnä opiskelijoiden polkupyöriä, ettei sähköpyörätuolilla meinaa sekaan mahtua. Olen kuullut, että ruoka olisi hyvää ja edullista.

 

Retrokki

Kauppakatu 4, Jyväskylä

http://www.retrokki.com/

Retrohenkisiä lastenvaatteita, mutta näitäkin pitää vain ihastella näyteikkunasta käsin, rappusen vuoksi.

 

Maailmankauppa Mango

Kauppakatu 5, Jyväskylä

http://www.maailmankauppamango.net/.php/index.html

Tätä kauppaa pyörittää Jyväskylän kehitysmaayhdistys ry. ja valikoima sisältää monenlaista kehitysmaissa valmistettua tavaraa. Olen saanut lahjaksi jotain todella hyvää teetä tästä liikkeestä. Tähänkin puotiin on sitten rappunen.

 

Luontokauppakin löytyy Kauppakadulta Mangon vierestä, mutta taas kerran rappunen! Olen joskus tilannut netin kautta laadukkaita T-paitoja tästä kaupasta.

 

Pellavainen

Kauppakatu 4, Jyväskylä

http://www.pellavainen.com/

Haluan vielä mainita Pellavaisen, jonka ikkunan taakse olen usein itsekseni pysähtynyt katselemaan. Voi olla, että jos rappusta ei olisi, olisin tuoltakin jotain ostanut.

 

Tässä vain muutamia esimerkkejä yläkaupungin tarjonnasta, jotka ovat esteellisiä ja näiden kohdalla täytyy tyytyä näyteikkunaostoksiin. Yläkaupungilta löytyy lisäksi esteellisiä antikvariaatteja, gallerioita ja ruokapaikkoja yms.

 

Yhteen ongelmaan olen vielä törmännyt. Kun teet ostoksiasi kadulla ja haluaisit käyttää jotain muovikorttia ostostesi maksamiseen, se ei onnistukaan. Laitteella ei osata tai voida ohittaa koodia ja sitä ei voida tuoda pihalle. Käteistä kannattaa nykyisin aina pitää mukana.

 

Yläkaupungilla on vielä pieni K-market. Tässä jokin aika sitten olimme tässä pikkukaupassa, joka on isolle sähköpyörätuolille hyvin ahdas, ostoksilla. Kysyin reippaasti kassalta, että voihan tämän maksukortin koodin ohittaa, koska se on hieman hankala…. Minulle vastattiin, että ei voi, koska kauppias on määrännyt, ettei niitä ohitella. No, minulla on parin eri pankin visa electron ja en ole vaivautunut opettelemaan lukuja ulkoa, vaan olen piilottanut ne puhelimeni muistiin, puhelinnumeroiden sekaan. Kortinlukulaite tökötti korkealla kassan päällä ja minä olin matalalla. Aloin sitten hilaamaan itseäni hitaan, hitaalla sähköpyörätuolin hissillä yläilmoihin. Alex-merkkisen sähköpyörätuolini hissi on erittäin hidas, verrattuna edellisten sähköpyörätuolieni hisseihin (Belize ja Strorm). Sitten kaivoin kovalla työllä käsilaukkuni pohjalta lukulasini, jotta näkisin puhelimeni numerosarjat. Sitten hitaasti etsin puhelimeni muistista tarvittavan numerosarjan ja jono takanani kasvoi. Sitten tietysti operaatio jatkui sillä, että hidas hissi piti laskea vielä alaskin ja silmälasit pakata takaisin. Tämä kesti tuhottoman kauan. Tuli mieleeni, että jos joka päivä kävisin ruuhka-aikaan hidastamassa tätä kassajonoa tällä tavalla, niin muuttaisiko kauppiaskin mielensä, että tämä koodi voitaisiin tietyissä tapauksissa ohittaa. Forumin K-marketissa tätä koodia ei tarvitse naputella. Selviän kassalta tosi nopeasti.

 

Vielä hankalampaa on, jos vammainen henkilö ei näe, tai ei pysty painelemaan niitä nappuloita. Tässä kohtaahan tietysti ns. terve ihminen sanoo, että onhan sillä vammaisella henkilöllä silloin avustaja mukana. Kuinka moni terve ihminen on valmis antamaan pankkitunnuksensa esim. viidelle eri avustajalle, jotka vaihtuvat tämän tästä ja heitä et edes kunnolla tunne? Se on melkoinen turvallisuusriski. Tai sitten tilille ei kannata laittaa kerralla montaa sataa euroa rahaa, mutta oma työnsä siinäkin on, että kuka niitä rahoja sinne tilille siirtelee, jos henkilö ei siihen itse pysty.

 

On tässä hassuja ja hyvin ärsyttäviä juttuja sattunut. Vaikeavammainen mieheni sai kirjatun kirjeen. Täyttelimme postin paperit valmiiksi kotona. Mieheni ei näe kovin hyvin ja kynäkään ei oikein pysy kädessä, paitsi avustettuna. Sitten hän lähti postiin avustajansa kanssa. Hetken päästä he tulivat takaisin ja kertoivat, etteivät saaneet kirjattua kirjettä, koska henkilökohtaisella avustajalla ei ollut henkilöllisyystodistusta mukanaan. Miehelläni oli henkilöllisyystodistus ja kirjattu kirje oli hänelle. Miksi henkilökohtaisella avustajalla olisi pitänyt olla todistus, koska ei hänelle mitään kirjettäkään ollut tullut? Olin kiukkuinen ja lähdin sitten hakemaan tuon kirjeen ja sen sainkin, vaikkei kirje minulle kuulunutkaan.

 

Helpointa Jyväskylän keskustassa on tehdä ostoksia isoissa kauppakeskuksissa, sekä Sokoksella ja  Anttilassa. Kauppakadun yläpäässä voi sitten käydä tekemässä näyteikkunaostoksia, jolloin rahat säästyy. Laughing