Banner
Banner
Banner
Banner

Pääseekö sinne?

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

Esteetöntä matkailua listaavaan Suomi Kaikille -palveluun on taannoin avattu uusi Pääseekö sinne -osio. Palvelun käyttäjät saavat kätevästi tietoa eri paikkojen esteettömyydestä (tai sen puutteesta) ja voivat kirjauduttuaan sivustolle lisätä itse joukkoon uusia kohteita. Arviointi perustuu omaan toimintakykyyn eikä edellytä esteettömyyden asiantuntemusta. Yllättävää sinänsä on, ettei vastaavaa mahdollisuutta ole ilmeisesti Suomessa aiemmin tarjottu näin laajamittaisena. Uskon ja toivon, että tämä tilaisuus tullaan käyttämään hyödyksi.

 

Moni tuskin tulee arjessaan pohtineeksi esteettömyyttä. Tämä johtuu siitä, ettei sitä tarvitse pohtia. Maalaisjärjellä luulisi, että jokainen pitää helppoa liikkumista ja toimimista hyvinä tavoitteina.  Lehtien yleisönosastoja kahlatessa tuntuu toisinaan, että asia on päinvastoin – levennetyt ovet ja madalletut kynnykset leimataan tuhlailuksi. Tivattaessa perusteluja tuttu lause kuuluu: ”Ei kai kaikkialle tarvitsekaan päästä?” Tähän on yksiselitteinen vastaus: ”Kyllä tarvitsee.”

 

Esteettömyys on osa liikkumisen vapautta ja ihmisoikeus. Eikä se koske ainoastaan vammaisia. Esimerkiksi jokainen lastanvaunujen tai raskaiden kantamusten kanssa kuljeksiva on varmasti kiitollinen kevyemmistä ovista. Eläkepommin tikittäessä otsikon tiedustelu on sitä paitsi arkipäivää koko ajan laajenevalle osalle suomalaisista.

 

Tämä ei tietenkään tarkoita, että esteetön reitti olisi aina se kaikista suorin. Itsekin olen kulkenut monet kiertotiet vaikkapa interreilatessani pyörätuolilla Euroopassa tai vain suunnistaessani Helsingin yliopiston vanhalla kampuksella.  Pääsääntöisesti se on ollut hauskaa ja ihmiset ympärilläni avuliaita.

 

Uudet rakennukset toki toivoisi suunniteltavan mahdollisimman monipuolisesti. Kukaan ei silti tavoittele monumenttien kaatamista tai kaikkien portaiden irti hakkaamista luiskien tieltä. Esteettömyys on hyvin usein myös asennekysymys. Jokaisen pitäisi päästä sinne, minne hänet toivotetaan tervetulleeksi.

 

Sanni Purhonen
Kynnys ry, toimitussihteeri

 

Katso lisää tietoa osoitteista: www.pääseekösinne.fi sekä www.suomikaikille.fi.