Banner
Banner
Banner
Banner

Esteetön hotelli Kreetalla

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

Kirjoittanut Mirja Paavilainen

 

Toimin henkilökohtaisena avustajana Tiina Karille, jonka MS-tauti diagnosoitiin vuonna 2003. Tiinan jäätyä sittemmin leskeksi ja hakiessa avustajaa, meistä tuli työpari ja matkustimme ja liikuimme pyörätuolista huolimatta niin paljon kun hänen vointinsa antoi myöten. Talven pimeinä pyrypäivinä aloimme Tiinan kanssa haaveilla matkasta aurinkoon ja lämpimään.

Etsiskelin netistä liikuntaesteisille tarkoitettuja hotelleja ja huomasin että joissakin tapauksissa esteetön tarkoitti sitä että hotellissa oli luiska sisäänkäynnin yhteydessä, tai että suihkunurkkaus oli avoin, mutta siinä saattoi olla kuitenkin sinne pääsyn estävä koroke.

Kreetalta, Maleme-nimisestä kylästä löytyi kuitenkin hotelli, joka vaikutti kaikin puolin lupaavalta, ja aloinkin sähköpostikirjeenvaihton ERIA-hotellin johtajan Diamanto Apostolakin kanssa.

Pääsimme yhteisymmärrykseen kahden viikon täysihoidon kustannuksista hotellille kuljetuksineen ja varasimme huoneen sekä lennot huhti-toukokuun vaihteeseen.

Pyörätuolin kanssa matkustaminen oli meille molemmille uusi asia, mutta löysin tarvittavan tiedon Seutula-Vantaan lentoaseman sivuilta ja koska matkustimme sinivalkoisin siivin, olin yhteydessä myös Finnairiin.

Matkapäivän aamuna anivarhain lähdimme Lahdesta taksilla lentokentälle. Siellä tuntui siltä kuin olisimme VIP-asiakkaita, kaikki meni sujuvasti ja pääsimme ensimmäisinä koneeseen ja Tiina kannettiin "kultatuolissa" omalle paikalleen.

Perillä Hanian kentällä meidät noudettiin koneesta huoltoautolla ja matkalaukun saatuamme meitä oli tuloaulassa vastaanottamassa Eria-resortin henkilökuntaan kuuluva inva-auton kuljettaja Jannis. Tästä ensihetkestä lähtien saimme niin hyvää palvelua kahden viikon ajan että se vieläkin lämmittää mieltä kun sitä ajattelemme.

Hanian lentokentältä lähdimme kohti Eriaa, jutustellen kuljettajan kanssa ja ihaillen kreetalaisia maisemia. Noin tunnin päästä koneemme laskeutumisesta saavuimme Malemen kylään ja siellä poikkesimme päätieltä pienemmälle tielle ja muutaman sadan metrin jälkeen olimme perillä.

Hotellilla meidät vastaanotti iloinen Diamanto, ohjaten huoneeseen ja kertoen ensitiedot asettumista varten.

Huone oli hyvin varusteltu ja tilava, siinä oli pitkä parveke, jossa istuimme usein katsellen harvakseltaan ohi käveleviä turisteja ja vielä harvemmin ohi ajavia autoja. Tiinalle oli huoneessa sähköisesti toimiva sänky, johon hänet oli helppo avustaa.

Wc:ssä oli liikuntarajoitteiselle tärkeät tukikahvat, suihkutuoli, korotettu wc-istuin ja se vastasi täysin kotona totuttuun tasoon.


Olimme kevään ensimmäiset vieraat ja saimmekin henkilökunnan rajattoman huomion kahtena ensimmäisenä päivänä. Tosin palvelu pysyi lähes yhtä huomiovana vaikka hotelli vähitellen täyttyi muista sinne majoittuvista asukkaista.

Kahden viikon aikana teimme aamuin illoin pyörätuolikävelyjä ympäri Malemen kylää, usein meren rannalle, jonne riippuen reitistä kului aikaa noin 15-20 minuuttia. Hotellilta ylöspäin lähti pieni päällystetty tie, jota pitkin kuljimme ihailemaan Kreetan kevättä ja kukkaloistoa.

Ruokailimme yhtä poikkeusta lukuunottamatta hotellilla ja saimme tutustua kreetalaisen keittiön herkkuihin ulkona istuen ja ympäri Eurooppaa tulleiden muiden hotellivieraiden kanssa. Asukkaat olivat monenikäisiä ja erikokoisissa ryhmissä, mutta kaikkia heitä yhdisti jonkunasteinen liikuntarajoite/vamma ja se että kaikilla oli avustaja, joillakin jopa useampia.

Hotellilla ehti vaihtua ryhmiä kahden viikon aikana ja sillä kertaa oli matkalaisia ainakin Englannista, Sveitsistä, Tanskasta ja Norjasta.

Diamanto henkilökuntineen järjesti myös iltaohjelmaa ja saimme olla mukana grillijuhlassa, tanssia paikallisen tanssiryhmän kanssa kreikkalaisessa illassa altaan ympäri ketjussa ja myös mikäli rohkeus ja lauluääni olisivat antaneet myötä, laulaa karaoke-illan tähtinä.

Koska hotellilla on oma inva-auto ja kuljettaja, järjestävät he retkiä ympäri Kreetan saaren.

Tiinan autopahoinvoinnin takia, emme osallistuneet näihin retkiin, mutta matkoilla olleet kehuivat niitä hyvin järjestetyiksi ja toteutus tapahtui aina asiakaslähtöisesti, ottaen huomioon ryhmän jäsenten erityistarpeet.

Hotellin uima-allas on varustettu luiskalla ja heillä on sinne menoa varten pyörätuoleja. Erilaisia kellunta-apuja oli myös varattu asiakkaiden käyttöön ja allas olikin kovassa käytössä pitkin päivää. Kuntosali löytyi myös hotellin alakerrasta ja tilauksesta hieronta- fysioterapia- ja kauneudenhoitopalveluja.

Erian henkilökunta ansaitsee erityismaininnan, sillä jokainen jonka kanssa olimme tekemisissä, suhtautui työhönsä ja meihin siellä majoittuviin lämpimän sydämellisesti.

Vastaanotto oli auki ympäri vuorokauden ja sieltä sai apua, mikäli sellaista tarvi myös yöaikaan.

Liikuntarajoitteisen/vammaisen erityistarpeet on Eria-hotellissa otettu huomioon ensiluokkaisesti ja kun siihen yhdistetään kreetalainen sydämellisyys ja ihmisläheisyys, voimme suositella lämpimästi tätä kohdetta.

Nettisivut: http://www.eria-resort.gr

 

Tiina Kari

Mirja Paavilainen