BannerBanner
Banner
Banner

Paikallisliikenne

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Paikallisliikenne

Paikallisliikenteessä (kaupungit, taajamat) on liikuntaesteisten tarpeet otettu yhä paremmin huomioon. Koko maassa matalalattiabusseja on jo yli 300, joista yli puolet pääkaupunkiseudulla. Määrä kasvaa  koko ajan. Nykyisin useilla paikkakunnilla on käytössä ns. palvelulinjoja matalalattiapikkubusseille,  jotka on tarkoitettu erityisesti liikuntavammaisten ja vanhusten palvelemiseen, mutta ovat myös avoimia  kaikille matkustajille. Näistä SampoBussi -yrityksistä saat tarkempaa tietoa: www.linja-autoliitto.fi tai www.korsisaari.fi.
Lisätietoja paikallisliikenteestä saa joukkoliikennetoimistoista, linja-autoasemilta ja suoraan bussi-yrityksiltä.

Tilausliikenteessä kymmenillä yrityksillä eri puolilla maata on eri kokoisia, pyörätuoli-matkustajille sopivia tilausbusseja, parhaimmissa InvaWC:kin.
Tietoja bussiyrityksistä saa parhaiten
Linja-autoliitosta:
puh (09) 682 701
fax (09) 692 2787
sähköposti muotoa: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
www.linja-autoliitto.fi

Pääkaupunkiseudun kaikkien bussien, raitiovaunujen ja metron aikataulu- ja reittineuvontaa saa puh. 0100 111, henkilökohtaisen neuvonnan hinta on 0,41 €/puhelu pvm, avoinna ma-pe 7-19, la-su 9-17 automaattineuvonnan puheluhinta on 0,25 € pvm.

 

Reittiopas

Reittiopas esittelee parhaimmat reitit julkisilla kulkuvälineillä pisteestä A pisteeseen B.
Reittioppaan löydät YTV:n sivuilta:
www.ytv.fi/reittiopas
www.ytv.fi/resplan
www.ytv.fi/journeyplanner
www.ytv.fi/reissugaidi

 

Suurin osa Helsingin busseista on matalalattiavuoroja, ruuhka-ajan ulkopuolella lähes kaikki. Matalalattiabussien vuorot on merkitty HKL:n aikataulukirjaan eri värillä kuin tavallisten bussien. YTV:n seutuliikenteen aikataulukirjoissa sekä pysäkki- ja linjakoh-taisissa aikatauluissa matalalattiabussien ajat on merkitty lihavoidulla fontilla.

 

YTV on hyväksynyt Espoosta tulleen esityksen, jonka mukaan rollaattorilla liikkuvia joukkoliikenteen matkustajia kohdellaan samoin kuin pyörätuolilla kulkevia. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että rollaattorin kanssa matkustaja voi tulla kulkuvälineeeseen keskiovesta. Maksu pitää kuitenkin suorittaa ja siinä YTV odottaa kanssamatkustajien auttavan apuvälineen kanssa liikkuvia.

 

Matalalattiaraitiovaunuun pääsee sisään pysäkkikorokkeen tasalta. Muutaman vuoden sisällä n. 30% Helsingin raitiovaunukalustosta arvioidaan olevan matalalattiaisia. Lähes kaikki raitiovaunupysäkit on korotettu. Myös bussipysäkkejä on korotettu. HKL:n busseissa on sekä sisällä että ulkona "lastenvaununappi", jota painamalla ovet pysyvät kauemmin auki kaikkia hitaammin liikkuvia ajatellen.

Metroasemilla tai -junissa ei ole kynnyksiä. Laituri  on samalla korkeudella junan ovien kanssa. Asemien hissit on mitoitettu niin, että niihin mahtuu pyörätuolilla.

 

Helsingissä on 14 matalalattiaista palvelubussia. Ne on tarkoitettu erityisesti vanhusten. liikuntaesteisten tai vaikkapa lastenvaunujen kanssa kulkevien käyttöön. Osassa palvelubusseista on bussiemäntä, joka auttaa tarvittaessa bussiin nousemisessa ja siitä poistuessa. Keskustassa liikennöivä Citylinja ajetaan matalalattiabusseilla.

 

Näkövammaisia varten on pistekirjoitusaikatauluja. Linjan 23 busseissa on käytössä kuulutukset, jotka kertovat seuraavan pysäkin.

YTV Liikenne
Opastinsilta 8E
00520 HELSINKI
puh (09) 15 611

 

Kevyen liikenteen Reittiopas

Pyöräilijöiden avuksi on nyt erikseen Kevyen liikenteen Reittiopas, mikä etsii parhaan pyöräilyreitin pääkaupunkiseudulla: http://kevytliikenne.ytv.fi

 

Matkailijalippu

Pääkaupunkiseudulla reissaavalle on tarjolla matkailijalippu, joka on voimassa yksi, kolme tai viisi vuorokautta ja sillä voi tehdä rajattoman  määrän matkoja busseissa, lähi-junissa, metrossa tai raitiovaunuissa. Lippu kelpaa koko YTV-alueella, Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Myynnissä on myös ainoastaan Helsingissä kelpaava lippu.
Ennakkoon myytävä matkailijalippu on kertakäyttöinen kontaktikortti, jonka voimassaolo alkaa, kun kortti leimataan ensimmäisen kerran. Bussinkuljettajalta ja lähijunan konduktööriltä ostetut matkailijaliput ovat voimassa heti ostohetkestä alkaen.

Kuljettajat myyvät ainoastaan yhden vuorokauden lippuja, mutta automaateissa on tarjolla koko valikoima.
Esimerkiksi aikuisten seudullinen yhden vuorokauden matkailijalippu maksaa 11 euroa ja viiden vuorokauden lippu 33 euroa.

 

Enemmän tietoa lipuista ja hinnoista:
http://www.ytv.fi/FIN/liikenne/liput_ja_hinnat/etusivu.htm