MATKAMESSUT JYVÄSKYLÄN LAAJAVUORESSA 26.10.2010

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

- MatkaSenioreiden perinteiset minimessut-

Ensilumi Jyväskylään satoi 12.10. ja sen jälkeen tuntuu, että kaikki, mitä taivaalta on tullut, on ollut rännän ja lumensekaista. Osa on sulanut, mutta lunta on kasaantunut niinkin, että aina sitä jossain on ollut. Tässä vaiheessa vuotta iskee aina jokin kaukokaipuu ja pienet matkailuaiheiset messut tulivatkin ihan tarpeeseen. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että oikeasti en ole vaikeavammaisena enää matkustanut kotimaan rajojen ulkopuolelle, mutta haaveilla saa. Ja eihän sitä koskaan tiedä. Suurimmat esteet matkustamiselle taitavat kuitenkin olla omien korvieni välissä. Olen arka. Luen kuitenkin mielelläni matkakertomuksia ja tarkkaan. Esim. tänä syksynä Lihastautiliiton Porras-lehdessä oli matkakertomus Luumin pariskunnan keväisestä matkasta Japaniin, joka on jäänyt mieleeni ja se tuli luettua tarkkaan pariinkin otteeseen.

Matkamessuille tuli esittelijäksi myös lapsuuden ystäväni Espoosta. Hän on Kreikka-asiantuntija. Asunutkin Kreikassa vuosikaudet. Eli esim. Kreikkaan minun olisi helppo lähteä ystäväni seurassakin. Hän on auktorisoitu eli virallinen opas Kreikassa. Hänellä on monivuotinen koulutus opastamiseen Kreikan arkeologisilla alueilla, museoissa, linnoissa, kirkoissa, luostareissa yms. kohteissa. Ystäväni pitikin tilaisuudessa hyvän luennon aiheesta. Olin ystäväni junaa vastassa Jyväskylän matkakeskuksella, josta jatkoimme invataksilla Kylpylä hotelli Laajavuoreen, jonne on matkaa noin 4 km keskustasta.

Laajavuori on rakennuksena ikivanha, veikkaisin, että jostain 1960-luvulta. Sitä on nyt kuitenkin 2000-luvulla uusittu ja laajennettu kylpyläksi. Olen ollut useita kertoja ennen remonttia ko. paikassa useiden eri vammaisjärjestöjen tilaisuuksissa. En ole koskaan pitänyt ko. paikasta kokouspaikkana, koska mielestäni sinne on liian pitkä matka keskustasta. Jos esim. pyörätuolia käyttävä henkilö tulee junalla, niin invataksi Laajavuoreen maksaa äkkiä enemmän, kuin vaikkapa junalippu esim. Helsingistä/Turusta/Vaasasta, jne. Jyväskylään.

Lisäksi mikä on ollut Laajavuoren heikkous, niin INVAVESSOJEN TOIMIMATTOMUUS. Kun ensimmäistä kertaa menin invavessaan, hämmästyin, kuinka sokkeloisen ja kapean kulun takana vessaosasto oli. Jalkalaudat piti irrottaa, että pääsi lähellekään. Kun vihdoin pääsin vessalle saakka, koppi oli ahdas, matala pytty oli nurkassa ja muistaakseni mitään tukeakaan ei mistään saanut. Totesin vessan nähdessäni, että en viitsikään käydä vessassa, kun ei ollut hirveä hätä ja kotiinlähtö oli lähellä. Kerran näin, kun erästä vaikeavammaista naishenkilöä kannettiin aulasta vessaosastoa kohti, kun tuoli ei taipunut niitä kapeita käytävämutkia. Rouva oli onneksi kevyt, mutta miten kantaa esim. 110 kg mies? Olen joskus kritisoinut näitä kokouksia, mitä paikassa on järjestetty, mutta jostain syystä siellä aina näitä tasaisin väliajoin on ollut. Hotellin invahuoneita ovat järjestöt/yhdistykset varanneet tapahtumien ajaksi, mutta välillä nekin ovat olleet varattuja majoittuneille henkilöille.

Nyt kuitenkin suhtauduin retkeeni huolettomasti niin, että hotellihan on kokenut remonttia ja sinne on avattu täysin uusi kylpyläosasto. Menin katsomaan ravintolapuolen invavessaa ja kapea käytävä oli paikallaan. Menin sitten kylpyläosaston vastaanottoon ja kerroin, että en mahdu jalkalautoineni ravintolaosaston invavessaan, että löytyisikö kylpyläosastolta invavessaa? Tyttö (jonka rinnassa luki harjoittelija) kertoi, että ei tiedä, mutta menee kysymään. Joo, löytyi, mutta tyttö sanoi, että minun pitää ostaa sinne kylpylämaksulippupääsy... (eli 8 euroa eläkeläislippu kylpylän invavessaan) Totesin sitten, että sehän on ikävää, täytyy sitten olla pissimättä.
Ymmärsin, että tyttö on väärässä, enkä aikonut luovuttaa. Mietin, että 5 min sähkärimatkan päästä löytyy laskettelurinteen kahvio Laajari, jossa on tilava ja toimiva invavessa. Olisiko strategiani se, että, että käyn siellä ja teen sitten asiasta kunnollisen REKLAMAATION eli "nostan kissan pöydälle" ja asia selvitetään perin pohjin jatkoa varten. Joskus harjoittelijaakin on koulutettava. Olin jo vähän ärsyyntynytkin, koska ei vessassa käymisen pitäisi olla näin vaikeaa 2000-luvun remontoidussa kylpylähotellissa. Miksi minun pitäisi maksaa vessassa käymisestä kylpylälipun hinta ja ns. terveet pääsisivät ilmaiseksi vessaan. Vammaisrasismia? Sitten mielessäni kävi, että käynkö ostamassa kylpylälipun ja teen sen reklamaation sen maksuni kanssa? Siinä strategiaa miettiessäni käytävällä tuli vastaan hyvin ystävällisen oloisen näköinen hotellin työntekijä, jolle sitten esitinkin asiani uudelleen. Tämä työntekijä ohjasi minut respaan, josta minulle heti sanottiin, että saan invahuoneen avaimen tai sitten kortin, jolla pääsen hissillä kylpyläosastolle.

Sitten olinkin jo matkalla kylpyläosaston suuntaan. Hissi oli pienehkö, mutta sain jotenkin tyrkättyä kortin hissiin ja huristelin kerrosta alaspäin. Sitten oli ovi, jonka sain auki, ei siis mikään hirvittävän raskas. MUTTA, MUTTA, MUTTA, edessäni olikin portaat ja porrashissi. Olin yksin ja missään käytävällä ei näkynyt ketään. Hissi oli siinä tilassa, etten päässyt sen ohjauspalikkaa lähellekään. Sitten tuli henkilökuntaan kuuluva henkilö jostain ja tiedusteli, tarvitsenko apua? Vaan hissi olikin tekninen ja emme tajunneet, miten sitä käytetään. Paikalle tuli toinen henkilökuntaan kuuluva ihminen, joka ei myöskään osannut sitä käyttää, mutta kertoi, että hänen pitäisi osata. Kun aikamme ihmettelimme, saimme hissin toimimaan ja minut rappusten yläpäähän. Sieltä löytyi SIISTI, TILAVA JA VIIMEISEN PÄÄLLE TOIMIVA INVAVESSA. Toimiva invavessa oli pienen invapukuhuoneen takana. Jos tämä invapukuhuone olisi ollut varattu, niin olisiko vessaa voinut käyttää. Tämä oli käsittääkseni sellainen pikkupukuhuone, johon avustettava voi tulla toista sukupuolta olevan avustajansa kanssa. Tällainen pukuhuonehan on sinänsä hyvä juttu, koska aina ei välttämättä saa samaa sukupuolta olevaa avustajaa ja esim. karski karvainen mies naisten pukuhuoneessa saattaisi herättää kauhua?!

Takaisin vessalta pääsin sitten itsekseni, kun vähän aikaa hissiä renkkasin, niin se laskeutui ihan kiltisti. Respassa annoin kiitosta itse vessasta, mutta kerroin hankaluuksista porrashissin kanssa. Ilmeisesti tällä invahissillä ei ole liikaa käyttäjiä? En käy enää uimassa, mutta olisi kiva tietää, onko kylpyläosasto toimiva vaikeavammaisten ihmisten kannalta? Koko vessaepisodini kesti jotain puolisen tuntia. Mitä, jos minulla olisi ollut kiire? Tuntuu hassulle, ettei ravintolan yhteyteen ole remontoitu vessatilaa, jonne sähköpyörätuolillakin mahtuu.

Keittolounaan nautin Laajavuoressa, joka maksoi kohtuullisen 10 euroa. Tarjolla oli kahta eri salaattia ja kahta eri keittoa, leipää ja jälkiruokana kahvia ja piparia. Laajavuoren ravintola on kahdessa tasossa, mutta pöytiin selviää, jos vain siinä ylätasolla on vapaana sopiva pöytä. Alaskin pääsee, mutta ramppi oli aika haasteellisen näköinen ja en kyllä siitä keittolautasen kanssa ilman apua olisi selvinnyt, joten jäin ihan suosiolla ensimmäiselle sopivalle paikalle. Tosin henkilökunta vaikutti hyvin auttavaiselle ja tiedustelivat mahdollista avuntarvettani. Linjasto, mistä ruoka kerättiin, oli tilava ja sähköpyörätuolin hissiä nostamalla yletyin hienosti keräämään itse ruokani.

MatkaSeniorit on räätälöityihin ryhmämatkoihin erikoistunut matkatoimisto. Messuille osallistuvat ihmiset olivat henkilöitä, jotka keräävät ympärilleen porukan, jolle tilataan tämä räätälöity matka. Nyt oli tarjolla tietoa eri matkakohteista. Istuin pitkään luentosalissa ja haaveilin matkustavani johonkin. Tarjolla olisi ollut mm. risteilyä Norjan rannikkoa pitkin! Hurtigrutenin laivareitti lähtee Bergenistä pohjoiseen Kirkenesiin. Uskomattoman upeita maisemia, sellaisia, joita ei ruotsinlaivalla näe. MatkaSenioreiden valikoimat kattavat hyvinvointimatkat (Viro/Latvia), lähimatkat, Euroopan matkat, sekä kaukomatkat.
Luennoilla sai kuulla myös käytännönvinkkejä lentämisestä. Lääkkeet kannattaa pakata aina käsimatkatavaroihin, omiin pakkauksiinsa, sen varalle, ettei matkalaukkua heti lomakohteessa löydykään. Lisäksi eräs matkatoimiston tj. kertoi, että kun nykyisin ihmiset räätälöivät omat matkansa netin kautta, tilaavat lennot, varaavat majoitukset ja matkat, niin turvallisempaa poikkeustilan sattuessa on kuitenkin tilata kokonaisuus matkatoimiston kautta. Lakon tai luonnonkatastrofin, sairauden tms. kriisin sattuessa olisi sitten kuitenkin matkatoimiston edustaja 24 tuntia vuorokaudessa auttamamassa ja olisi puhelinnumero, johon soittaa. Lisäksi matkatoimiston kautta kuluttajansuoja olisi parempi.

Kokonaisuutena Laajavuori on mielestäni sokkeloinen ja hankala liikkua. Rakennus ilmeisesti myötäilee maastoa ja niin ensimmäinen kerroskin on täynnä erilaisia ramppeja ja rappusia. Yksi ramppi rakennuksen puolessa välissä on todella jyrkkä. Sähkärillä kyllä pääsee, mutta kelaten voisi tulla äitiä ikävä. Sähköpyörätuolissakin rampin alaspäin ajaminen tuntuu hurjalle. Luennoille mennessäni jouduin käyttämään hissiä. Hissi oli pieni ja että pääsin luentosaliin, matkalle osui muutama raskaamman puoleinen ovikin, joista kuitenkin selvisin.

Minimessuilla käynti sinänsä piristi harmaata syksyäni. Lapsuuden ystävän kanssa sitten illan suussa lähdettiin takaisin matkakeskukselle, jossa meillä oli aikaa käydä intialaisessa ravintolassa syömässä pientä iltapalaa, viinin kera. Matkakeskuksen intialainen on hyvä ruokapaikka. MatkaSenioreista jäi positiivinen kuva ja heihin kannattaa olla yhteydessä, jos on järjestämässä jotain ryhmämatkaa. Minimessut järjestettiin tänä vuonna ainakin Lohjalla ja Jyväskylässä. Koska nämä ovat jo perinne, kannattaa myös seurata jatkossa, missä paikkakunnilla näitä järjestetään.

http://www.matkaseniorit.fi