Banner
Banner
Banner
Banner

NAIVISTIT-NÄYTTELY, IITTALA

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Blogi

20.7.2011

Kuulin radiosta alkuviikosta, että Iittalassa pidettävään Naivistit-näyttelyyn on rakennettu invaramppi. Olen käynyt kyseisessä näyttelyssä joskus 1990-luvun lopulla, kun vielä kävelin ja pidin näkemästäni. Näyttely on vanhalla puukoululla, jonne on rappusia. Tämä puukouluhan on Lasikeskuksen vieressä.
Innostuin asiasta niin, että oli pakko lähteä.
Invataksilla hurautin Iittalaan, joka on noin 20 km Hämeenlinnasta pohjoiseen. Olen tähän blogiin kirjoittanut viime vuonna Iittalan retkestä, joka tehtiin silloin junalla Jyväskylästä.

Aloitin kuitenkin retkeni Iittalan hautausmaalta, jossa on sukulaisiani. Kirkolta ja hautausmaalta ei ole pitkä matka lasikeskukseen, jonne pääsee hyvää pyörätietä pitkin.

Naivistit-näyttelyyn olikin rakennettu toimiva ja loiva ramppi. Sähkäri rullasi siitä vaivattomasti ja oli tilaa. Sisälläkin oli hyvä liikkua, koska kynnykset oli madallettu.
Pääsymaksu oli eläkeläiseltä 4 euroa (avustajalle vapaapääsy). Iloinen tieto oli se, että sillä samalla lipulla pääsee uudestaankin koko loppukesän näyttelyyn, jos haluaa tulla uudestaan.

Koska näyttelyn oli kahdessa kerroksessa ja yläkertaan ei päässyt, oli alakertaan laitettu diaesitys yläkerran töistä. Diaesityksen kesto oli reilut 20 min. Diaesitys ei sisältänyt mitään ääntä ja minulla olikin siinä aikaa kuunnella muiden ihmisten puheita, jotka kävivät samassa tilassa katsomassa tauluja, kun minä katselin esitystä. Muiden kommentit olivat mielenkiintoisia. Sitten minua alkoi naurattamaan, kun eräs pikkupoika puhui puhelimeen, että me olemme nyt täällä naitvaissi (Nightwish) näyttelyssä. Kuulin, kun poika toisti saman useampaan otteeseen, kun sitten joku aikuinen alkoi korjaamaan, että ei naitvaissi, kun naivisti-näyttely.

Naivistien työt ovat hyväntuulisia ja niistä ei voi olla pitämättä. Moni työ sai minut hymyilemään huumorillaan. Kyllä kannatti mennä. Näyttely on avoinna vielä elokuun lopulle saakka. Yleensä inhoan kaikkia vanhoja rakennuksia niiden esteellisyyden takia, mutta tämä rakennus oli viehättävä, kun pääsin sinne sisälle.

Lasimäeltä ulkoilin hyvää pyörätietä pitkin moottoritien kupeessa olevalla Shell-huoltamolle syömään. Se on esteetön paikka, joka avattiin noin 10 vuotta sitten. Siellä oli ystävällinen henkilökunta, joka toi minulle lounaan pöytään ja kävi kysymässä, että maittaako ja tuovatko vielä lisää? Shelliltä oli taksin helppo käydä minut noutamassa kotimatkalle.

Vaikka Iittala onkin pienehkö paikka, niin se on hyvien kulkuyhteyksien varrella ja sinne on helppo poiketa lomamatkalla ja joskus joku junakin siellä pysähtyy. Kiitos Naivistit-näyttelylle toimivasta rampista!
http://www.naivistitiittalassa.fi/

Lisää tarinaa 8.6.2010 kirjoittamassani blogi- kirjoituksessani Iittalan Lasimäestä. Vuosi sitten olin kiinnittänyt huomioni Hunaja-aitan hoitamattomaan ympäristöön, mutta nyt kun sitä pyörätieltä kauempaa silmäilin, niin näin ihan ehjiä puutarhakalusteita ja se oli siistitty.